Werkwijze

Hoe gaat dat nou, een meubel laten maken?

Een op bestelling gemaakt meubel moet aan veel eisen voldoen. Het moet doen waarvoor het bedoeld is, het moet passen op de bedoelde plek, het moet aansluiten bij de smaak van de koper, en het moet – wat mij betreft – iets bijzonders hebben.

Uw idee is de basis. U zoekt een bijzondere tafel. U wilt een boekenkast die mooi tussen de bank en de deur past, in dezelfde stijl als de kasten die er al zijn. U zou graag een kledingkast willen die netjes in een bestaande nis past. Een uniek bureau. Een bed in een bepaalde houtsoort.

Zo nodig kom ik op locatie kijken, meten en overleggen. We praten over de mogelijkheden, ik kan stalen van allerlei houtsoorten laten zien, kleurwaaiers, vertellen over voor- en nadelen van verschillende manieren van afwerking. Met uw budget wordt uiteraard rekening gehouden.

Ik werk uw idee uit. Meestal ontwerp ik in SketchUp, een 3D-tekenprogramma. Dat biedt mij de mogelijkheid om een meubel onderdeel voor onderdeel op de computer te “bouwen”. Het meubel kan van alle kanten bekeken worden, er kunnen vrij gemakkelijk wijzigingen worden aangebracht.

Ik presenteer mijn ontwerp aan u. Bij een eenvoudig ontwerp kan dat soms per mail, waarbij ik 3D-tekeningen vanuit verschillende hoeken mee stuur. Vaak ook kom ik daarvoor bij u thuis, of u komt bij mij, zodat we het ontwerp op het scherm van alle kanten kunnen bekijken. Bij deze presentatie hoort een offerte waarin staat aangegeven wat het maken van dit ontwerp u gaat kosten.

De kosten voor het ontwerp zijn in de offerte opgenomen, en ook de kosten voor een eenmalige aanpassing van het ontwerp. Als u daarna meer aanpassingen of wijzigingen in het ontwerp wilt wordt een meerprijs op basis van benodigde uren gerekend. Bij zeer complexe ontwerpen zal ik vooraf over de kosten overleggen.

Pas als u schriftelijk akkoord bent gegaan met ontwerp en offerte begin ik met bouwen. Bij ontwerpen vanaf € 1000 wordt een voorschot in rekening gebracht om de materiaalkosten te dekken. Bij grotere projecten breng ik een tweede voorschot in rekening als ik begin met het daadwerkelijke bouwen in mijn werkplaats. Het restant breng ik na afronding of aflevering van het werk in rekening.